Beste parochianen!

Van harte hoop ik dat het goed gaat met jullie. Wij staan nu aan het begin van de zomer, en hopelijk wordt het voor ons allemaal een mooie tijd, waar wij van rust en ook van mooi weer zullen kunnen genieten. Hopelijk zullen wij in de komende maanden meer kans hebben om onze tijd met de familie door te brengen.

Doordat Jezus, die God is, in een familie geboren wilde worden en daar wilde opgroeien heeft hij de familie als het ware heilig gemaakt.

Goede gezinnen of families zijn van onschatbare waarde. Een mens is door God bij de schepping zo gemaakt dat hij bedoeld is om niet alleen te zijn: een mens is een sociaal wezen en ieder mens draagt bovendien de roeping met zich mee om zichzelf te vergeten om zich te geven, er te zijn voor de andere. Alleen zo worden wij echt gelukkig.

Dat hebben we allereerst geleerd in het gezin waaruit wij voortkomen en waarin we onze eerste ervaringen hebben opgedaan van samenleven met anderen en er zijn voor anderen. In de familie hebben wij ervaren wat onvoorwaardelijke liefde betekent. In het gezin hebben we bovendien ons geloof, waarden en normen en wat al niet meer meegekregen.

Hoe belangrijk een gezin kan zijn, weten we ook als we zelf ervaren hebben of hebben meegemaakt bij anderen wat het betekent als het niet goed gaat, als het gezin geen stevige basis was, waar we liefde hebben ontvangen en liefde leerden geven. Dat zijn wonden die mensen vaak een leven lang meedragen.

Een paar jaar geleden, tijdens een van zijn apostolische reizen spraak Paus Franciscus zo over de familie:

“Ondanks de vele moeilijkheden, waarmee onze gezinnen vandaag worden geconfronteerd, mogen we dit alsjeblieft niet vergeten: gezinnen zijn geen probleem, ze bieden vooral kansen. Een kans die we moeten koesteren, beschermen en begeleiden. Het is om te zeggen dat de families een zegen zijn. Er wordt vandaag veel gediscussieerd over de toekomst, over welke wereld we onze kinderen willen nalaten, welke samenleving we voor ze willen. Ik denk dat een van de mogelijke antwoorden kan worden gevonden door naar jullie te kijken, ieder van jullie: we zouden een wereld vol van families achter ons willen laten. Het is de beste erfenis: we laten een wereld van families achter. Er bestaat zeker geen perfect gezin, er zijn geen perfecte echtgenoten, perfecte ouders of perfecte kinderen. Ze bestaan ​​niet. Maar dat weerhoudt hen er niet van om het antwoord voor morgen te zijn. God nodigt ons uit om lief te hebben en lief te hebben betekent voor de anderen te willen leven. Daarom moeten we zorgen voor onze families."

Laten wij dus meer aandacht schenken aan onze families, een ook aan diegenen die misschien geen familie hebben en daardoor eenzaam zijn.

Ik wens u van harte een mooie zomer toe.

Met vriendelijke groet,

Maciej Grądzki, kapelaan

Copyright © 2004-2023. OLV Praesentatie Anna Paulowna.